ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΟΠΟ

Τα παιδιά δεν ζουν σε μια μαγική γυάλα. Μέσα από εμάς βιώνουν  και τα παιδιά μας την κρίση. Μπορεί να μην έχουν την γνώση μα έχουν το ένστικτο που τα οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάτι συμβαίνει.  Ακόμη κι αν στη δική τους οικογένεια δεν υφίστανται προβλήματα βιοτικού επίπεδου, τα παιδιά απορροφούν και εισπράττουν το αίσθημα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, που αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, χαρακτηρίζεται από: φόβο, έλλειψη ελπίδας, προοπτικής για το μέλλον, πλήρης απαξίωση της έννοιας της κοινωνικής δικαιοσύνης, θυμό. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε; Το κλειδί είναι να νοηματοδοτήσουν υγιώς όσα παρατηρούν και βιώνουν. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε διαφορετικές καταστάσεις με τη βοήθειά μας.  Ας μη τα μετατρέψουμε σε θύματα. Ας τους δώσουμε την υποστήριξη και τη φροντίδα που τους αξίζουν!

Σκεπτόμενοι, λοιπόν, τα παιδιά καθώς  βιώνουν την οικονομική και κοινωνική κρίση σε μια τρυφερή ηλικία, όπου διαμορφώνεται η κοσμοθεωρία τους, η αντίληψή τους για τη ζωή, οργανωθήκαμε με σκοπό να δημιουργήσουμε τον χώρο δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας  Μικρότοπο όπου τα παιδιά θα εκτονώνουν την ένταση τους με πολύ παιχνίδι ελεύθερο αλλά και δημιουργικό, θα εξάπτουν την φαντασία τους με θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση παραμυθιών και μύθων, θα αναπτύξουν την κινητικότητα τους καθώς επίσης  θα έρθουν σε επαφή με την μουσική και τα μουσικά όργανα μέσω της μουσικοκινητικής. Ο μικροτοπος δεν θα είναι ένας κλασσικός παιδότοπος, αφού θα απαρτίζεται από δημιουργική απασχόληση με  ποικίλες δραστηριότητες όπως είναι η δημιουργική γραφή, διάφορες κατασκευές π.χ κούκλας, μάσκας, μουσικών οργάνων, κολλάζ, μακέτας.’Σκοπός μας είναι να οργανώνουμε εξορμήσεις στην πόλη καθώς επίσης και  παρουσιάσεις παραμυθιών  .

Η πρωτοβουλία μας όμως δεν  δεν αφορά μόνο την ψυχαγωγία των παιδιών αλλά και την ενημέρωση και διασκέδαση των γονιών γι ‘αυτό θα υπάρχουν δραστηριότητες για γονείς μαζί με τα παιδιά τους αλλά και διάφορες ομιλίες από επιστήμονες για θέματα που απασχολούν τους γονείς.

O Μικρότοπος είναι ένα είδος κολλεκτιβοποιημένου και αυτοδιαχειριζόμενου χώρου στα πλαίσια των δομών του Μικρόπολις. Η συνέλευση μας, κάθε Τετάρτη στις 18.00, είναι ανοιχτή και καλωσορίζει όλους τους γονείς και παιδαγωγούς, που θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Εκεί θα αποφασίζουμε συλλογικά, αντιιεραρχικά και αμεσοδημοκρατικά, για όλες τις απαραίτητες λειτουργίες του χώρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *